Geçenlerde de sosyal medyadan bir izleti gözüme ilişti izleti de Yunanistan Kavala bölgesindeki kayalara oyulmuş Yeniçeri kazımlarından bahsediyordu. Bu kazımlar oldukça enteresan geldi bana.

Yunan kaynaklarında taramaya başladım lakın Yunan kaynaklarında Yeniçeri kazımalarına ait bir bilgi yoktu fakat o bölgede kaya resimlerinin olduğundan bahseden bir kaç makale gazete haberi önüme çıktı. Bu kaynaklarda bu çizimlerin Kavala Selanik ve Mekadonya bölgesinde çok yoğun olarak bulunduğunu ve çok eski tarihlere dayandırıldığı hatta bölgede yaşayan Traklara ait olduğundan dem vuruluyordu.

Yunan sitelerinde kısaca kaya resimlerinden şu şekilde bahsediliyordu.

Kavala Belediyesi’ndeki Philippi köyünün güneydoğusunda Profitis Ilias olarak bilinen noktada, açık yatay kireç taşı yüzeylerine kazınmış kaya sanatı bulunmaktadır. Alanın düzenlenme şekli üç ana bölgeyi önermektedir: Philippi-Kryoneri yolunun kuzeyinde bir bölge ve bu yolun güneyinde.

Tüm bölgelerde hayvanların (köpekler, tilkiler, geyik, atlar), silahların (oklar, ok uçları, baltalar) ince gravürlerini ve soyut gravürleri buluyoruz. En yaygın gösterimler, genellikle silahlı (av veya savaş sahneleri) at sırtında bulunan çizimlerdir.

Gravürler ince, keskin bir aletle kazınarak yapılmıştır. Aynı yüzeyde genellikle birçok görüntü vardır, ancak farklı yönelimleri ve üst üste binmeleri vardır, bu da gravürlerin farklı dönemlerde yapılmış olması gerektiğini gösterir.

Benzer bir teknik kullanılarak yapılan gravürler, Philippi köyünün kuzeydoğusunda ve Kryoneri köyü yakınlarında bulunan küçük tepenin eteğinde bulunmuştur. Profitis Ilias bölgesi, en büyük ve en iyi korunmuş kaya sanatı gravür grubunu içerdiğinden, en önemlisidir. Diğer bölgelerde, kaya sanatının bölümleri, çoğunlukla hazine avcıları tarafından yok edilmiş bulunmaktadır.

Bu kaya çizimlere ilk bakıldığında bize hiçte yabancı olmadığı açıkça belli olmaktadır bu çizimleri biz nerede görüyoruz: Altalar Kalbaktaşta ,Tanrı dagları Saymalıtaş’ta ,Kazakistan Tamgalıtaş’ta velhasıl Türklerin dünya üstünde devlet kuruduğu yol aldığı yerleştiği tüm coğrafyalarda bu kaya resimlerini görmek mümkün peki ya Yunanistan’daki bu çizimleri nasıl Türklerin olduğunu ispat edebilirsiniz diyenleri duyar gibiyim bende bunu duyup nette araştırma yaparken önüme Gökçe Yükselen Peler hocamızın Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi 2018 yılında yayınlanan Tarih İçinde Yunanistan’da Türk Dili: Hun-Avar-Bulgar Dönemi adlı bir makalesi çıktı ki sanki gökte ararken bu kaya resimleri hakkında delili yerde bulmuştum.

Gökçe hoca makalesinde Yunanistan’daki Türk varlığından kısaca şöyle bahsediyor

HUNLAR DÖNEMİNDE YUNANİSTAN
Tarihi kayıtlarla kesin olarak tespit edilebilen Yunanistan’daki ilk Türk varlığı, Hunlar dönemine tekabül etmektedir. Günümüzde Yunanistan olarak adlandırılan bölgeyi defalarca istila ettikleri görülen Hunların bölgedeki kayıtlı ilk varlığının 377 yılında, Balkanlar’da baş gösteren Got İsyanı esnasında olduğu bilinmektedir. Bir taraftan Romalıların emrinde olan ve Balkan dağlarındaki müstahkem geçitleri oluşturan limeslerde görevli olan Hun-Alan kıtaları vardır , 386 yılında Trakya’yı ziyaret eden Aziz Hypatius, Hun birliklerinin kırsal bölgelerde serbestçe dolaşıp her yeri yağmaladıklarını kaydetmiştir , Uldız döneminde yağma akınları şeklinde olan Yunanistan’daki Hun hareketlerinin Rua döneminde istila hareketlerine dönüştüğü görülmektedir.

Doğu Roma’nın iç karışıklıklar içerisinde olmasından ve doğuda İranlılar tarafından tehdit edilmesinden faydalanan Rua, 422 yılında Makedonya ve Trakya’yı istila etti. Rua’nın 430 ve 434 yıllarında iki kez daha Trakya’yı istila ettiği görülmektedir.

Bu istilalar neticesinde Doğu Roma haraca bağlanmış ve sonuncu istilada İstanbul da tehdit edilmiştir 441 ve 442’deki I. Balkan seferi esnasında, Bleda ve Atila kumandası altında bütün İllirya’yı ve Trakya’yı harap edip birçok şehri fetheden Hunları, 447 yılında, Atila’nın II. Balkan seferi sırasında yeniden Yunanistan topraklarında görmekteyiz. Bu sefer sırasında Hunlar, hemen hemen bütün Trakya şehirlerini fethettikten sonra, Teselya içlerine ilerleyerek Yunanistan’ın güneyindeki Thermopylae (Termopil Geçidi)’yi ele geçirmiştir.

AVAR DEVRİNDE YUNANİSTAN
Avar döneminde Türklerin Yunanistan coğrafyasında Hun dönemine nazaran daha etkin oldukları görülmektedir. En etkili saldırı 586 yılında gelmiştir . Bu tarihler arasında, Mora Yarımadası en az on kez istila edilmişti. 586 yılında Avarların Slavlarla birlikte gerçekleştirdiği saldırıda, İllirya ve Trakya eyaletleri talan edildiği gibi, Makedonya, Teselya ve Mora Yarımadası da dahil olmak üzere, bütün Yunanistan ele geçirildi. Bu akın sırasında, Singidunum (Belgrad), Viminacium (Kostolac), Durostorum (Silistre), Marcianopolis (Devnya) ve Anchialos (Pomorie) gibi Balkan şehirlerinin yanında, günümüzde Yunanistan’da yer alan Selanik ve Korint gibi şehirler de Slavların yardımıyla Avarlar tarafından istila edildi 592 yılında Avarlar tekrar saldırıya geçmişler ve Anchialos’a kadar ilerlemişlerse de yeniden yenilmişlerdir. 592-602 yılları arasında karşılıklı akınların devam etmesine rağmen, Bizans’taki iç karışıklıklar, Bizans’ın Avarları Balkanlardan atmasına mani olmuş, bilakis Avarlar Balkanlara iyice yerleşmişlerdir.

BULGAR TÜRKLERİ DEVRİNDE YUNANİSTAN
540 yılında Bulgar Türkleri Balkan Yarımadasını istila ettiler. Bütün Trakya, Makedonya, İllirya ve güneyde Korint’e kadar olan her yer yağmalandı Bulgarların Makedonya üzerinden nüfuzlarını günümüz Yunanistan toprakları içine doğru yaymaya başladıkları görülür. Telering Han (768-777) Orta Makedonya’ya 12.000 kişilik bir ordu gönderip burada yaşayan Bulgar Türklerini ve Slavları kendine bağlamaya çalışmış ve Kardam Han (777-804) da Struma bölgesinde yaşayan kabileleri kendine bağlamak için bölgeyi işgal etmiştir X. Yüzyılın başlarında Bulgar toprakları Trakya ve Makedonya’nın derinliklerine, Selanik yakınlarına kadar uzanmakta idi (Levtchenko, 2007, s. 188). 1014 yılında Bulgar Hanlığının II. Basil tarafından yıkılmasından sonra, pek çok Bulgar’ın Teselya’daki kalelere yerleştirildiği bilinmektedir Malamir Han’ın (831-836) Selanik seferi neticesinde Bulgarların Yukarı Makedonya’ya (aşağı yukarı bugünkü Yunan Batı Makedonyası ve Makedonya Cumhuriyeti’nin güneydoğu köşesi) yerleşmeye başladıkları görülmektedir

Yukarıda Gökçe hocanın da makalesinde belirttiği gibi yazımıza konu olan kaya resimleri hep bu tarihi sürecin geçtiği bölgelerde yoğunlaşmış durumdadır.Buda Mekadonya Selanık Kavala gibi bölgelerin kadim Türk tarihi açısından önemini gözler önüne sermektedir. ne yazık ki günümüzde İNSANLARIMIZ Balkanların Türklüğünü sadece Osmanlı doneminden ibaret olduğunu sanmakta ve bu bölgelerde bulunan camı han hamam tekke gibi kültürel varlığımızı buna delil olarak görmektedir. Fakat yukarıda fotoğraflarda sergilediğimiz kaya çizimleri bu bölgelerın Türk varlığının çok daha eski tarihli olduğu ve bizim bilim adamlarımızı bu delileri incelemesi tarihi kronlojı ışığında değerlendirmesi gerekmektedir.

No tags for this post.
The post YUNANİSTAN’DA TÜRK KAYA RESİMLERİ appeared first on Denizli Post – Son Dakika Denizli Haberleri.